В тази статия ще ви кажа 26 неща за живота, които научих за 26 години.

На 25ти май (2020г.) натрупах 26 лета зад гърба си..27 всъщност, с първото, през което съм била бебешор на 3-4 месеца.
Връщайки се назад си спомням всички ключови моменти, които съм преживяла.
Детската градина, игрите с децата, супите, първото приятелство, първият спор, цупенето, шоколадчетата, куклите, ваканциите на село, попарата, игрите с родителите, боричкането, братовчедите, детските рождени дни, уроците от сестра ми, безгрижието, разходките, захарния памук, уроците от родителите ми, подаръците, първата енциклопедия, първият учебен ден, училището, учениците, първите подигравки и упреци от децата, контролните, танците, каратето, почивките на морето, уикендите на село, жоменката, телефоните, компютъра, първият любовен трепет, първата целувка, първите ласки, вниманието от момчетата, шофьорският курс, последният учебен ден, първата ми истинска любов, университета, бригадата в Америка, първата работна позиция, първото уволнение, завършването на университета, сватбата на най-сестра ми у най-добрата ми приятелка, обикаляне по света и още безброй емоции и преживени моменти.

Различни хора влизат и излизат от живота ни неслучайно. Всеки ни носи опит или урок. Отворете съзнанието, за да разберете защо и на какво ви учат околните.

Малките избори всеки ден създават низ от събития, които оказват влияние на живота ни и олицетворяват всичко, което ни се случва и през което преминаваме, но само вътрешната нагласа определя как ще възприемем фактите.

Да започваме.

1.Вникнете в съветите на родителите си

Родителите ни имат отговорността да ни пазят, за да не ни се случват неприятни, дори лоши неща. Когато ти се карат или забраняват, не е защото ще се почувстват много горди, а защото те вече имат опит и разум какво може да последва от нашия наивен избор. ВИНАГИ е за наше добро!
*Допълнение – Ако имате по-голям брат/сестра, слушайте и тях, те вече са били овикани, заради същата глупост миналата година и добре помнят това.

2. Не се подигравайте и не осмивайте другите хора

Ако някой има различен външен вид от този, който вие намирате за „красив“, как по-точно това ще повлияе на вашия живот? Ще ви накара ли това да нараните някого умишлено, да се чувствате щастливи?

3. Помагайте безвъзмездно

Когато близък ви помоли да направите нещо за него, просто го направете – без уговорки, без въпроси. Не очаквайте нещо в замяна, всеки път щом те имат нужда от вас, защото човек до човек опира!
Бъдете тяхна подкрепа и упора.
А щом се научите да съдействате на близките си, съм сигурна, че бихте го направили и за непознат.
Именно това ни прави хора.

4. Няма смисъл от цигари и опиати

Не е нужно да се „вписвате“ в компанията на другите, чрез пушене или наркотици. Те не водят до нищо добро, всеки започнал рано или късно съжалява за избора си. Аз никога не съм пробвала, колкото и пъти да са ме канили и за миг не съм си помислила, че ще ме имат за смотана, защото изборът какво ще дам на тялото си е само мой!
Ако се колебаете, просто кажете НЕ.

5. Не тичайте след някого, когото не го е грижа

Ако го направите, само ще си загубите времето. Не си хабете чувствата за някой, който не ви обръща вниманието, което заслужавате. Не си мислете, че точно вие ще промените човека Х.
Щом ви кара да се чувствате несигурни, подценява ви или усещате, че ви използват – бягайте, това е токсично взаимоотношение и ще ви докара неприятности.

6. Не се отказвайте заради трудност

Всичко ново, с което се захващате може да е трудно, дали умение, занаят или лични взаимоотношения, в началото ще има спънки.
Ако се откажете лесно, може много да загубите. Изпитанието тук е да преодолеете собствените си граници и егоцентричност.

7. Не бъдете егоисти

Хубаво е, когато получаваш. Но още по-хубаво е, когато даваш.
Ако дадеш, ще се почувстваш много пълноценен, удовлетворен и щастлив, че си направил другиго радостен.
Давайте доверие, лоялност, обич, време, енергия, отдаденост. Всичко това е безценно, не ги дръжте само за себе си, няма смисъл да се капсуловате само в собствените си нужди.

8. Спортувайте

Буквално вашето тяло е вашият храм. В него ще живеем завинаги, а спортът и движението са енергия, ритъм, тонус, настроение, бодрост, жизненост, добро развитие на имунната система – с една дума ЗДРАВЕ.
На дивана е по-приятно, зная, но никой не ви кара да ставате атлети. Само за 15-20 минути на ден упражнения, разходка или гимнастика ще усетите разликата дори от първия път.

9. Излез от зоната си на комфорт

Всеки може да намери оправдание за положението си, за поведението си, за възприятията си. Това се дължи на страха от промяната и незнанието какво евентуално може да се случи.
Когато децата искат да направят нещо, не ги е страх да опитат.
Интегрирайте тази детска черта в себе си и просто действайте, пък каквото ще да става.

10. Всяко зло – за добро

Това го запомних от сестра си. Тя просто е над нещата, не премисля дълго.
Когато чувствате, че ви се случва нещо ужасно, изпадате в състояние на шок или отрицание, си припомнете, че след всяка буря изгрява и Слънце. Не се потискайте, не съжалявайте и най-вече не се обвинявайте. Не допускайте и другите да го правят.

11. Бъдете искрени

В живота си съм излъгала 2 пъти и после се чувствах толкова гузно, че не можех да допусна това усещане да се появи отново.
Бъдете откровени, лъжата винаги намира път.

12. Трупайте мигове, а не вещи

Налагало ми се е да се местя няколко пъти и след третото преместване, осъзнах – няма смисъл да се затрупваме с вещи.
Колко от дрехите, обувките и чантите си носите?
Колко от посудата си използвате?
Колко от козметика си използвате ежедневно?
А колко пари давате за всичко това и накрая остава неизползвано?
Можем и с малко, просто обществото ни притиска да купуваме още и още!

13. Спестявайте пари

Не е редно да живеем от заплата до заплата. Това е активен доход.
Утре може да останете без работа и да нямате никакъв доход. Ако можете създайте пасивен доход, това са перманентни приходи, които получавате циклично във времето.
Ако не можете, не харчете цялата си заплата, спестете поне 10-20% от възнаграждението си, за моменти, в които ще се появи необходимост.
Правете си сметка, да не се получава така, че да молите други хора за заем.

14. Намирайте време за храна

Храненето трябва да е един от приоритетите ви, слушайте организма си и се хранете бавно.
Веднъж отивайки към училище, баща ми се обади, за да ме чуе. Часовете започваха от обяд и той ме попита: „Обядва ли?“ Отрекох и казах, че не ми остана време, бях се замотала в домашни, след което последва едно хубаво навикване, което ми даде да разбера, че никога не трябва да пренебрегвам храненето, в името на някакви задължения.

15. Учете чужди езици

Най-важните предмети в училище след български език и математика, са чуждите езици. Ще ви решат много проблеми в бъдеще.
Единственият човек, който много държеше да знам чужд език, беше класният ми ръководител в началното училище. След това всичко замина по дяволите. Имам много пропуски и с годините става по-трудно да се запълнят, но се старя и до ден днешен чета и пиша.

16. Не е нужно да печелиш всеки спор

Хората имат различни убеждения, кому е нужно да спориш безпочвено, в продължение на часове и дни. Аз отричам нещо, ти го одобряваш – просто различни мнения, няма да се хабя да те убеждавам в моята гледна точка.

17. Нищо не е лично

Така, когато някой ти каже „Не си забавен“ или какъвто и епитет да използва, това не означава, че ти си такъв, скучен в случая. Това означава, че този човек има някаква си негова изградена рамка за това кое е скучно и забавно и ти НЕ влизаш в неговите мерки.
В повечето случай те са това, което насочват към теб. По този начин прикриват комплекси, които не искат да излизат наяве.

18. Не прави предположения

Ще го кажа кратко – хората не четат мисли.
Аз искаш нещо – кажи го. Не очаквай, че развитите планове в главата ти ще се осъществят по начина, който си представяш. От там идват всички разочарования и неоправдани очаквания.

19. Отделяй време за себе си

Време – ценен невъзвръщаем ресурс.
Прави неща, които са приятни за теб, по този път ще намериш и съмишленици. Не се заравяй в битовизми. Това е.

20. Не съди

Не упреквай хората за избора им. По-добре гледай към твоя начин на живот и ти да си в хармония, така ще си много по-полезен за себе си, за обществото, за света.

21. Децата имат своето детство само веднъж

И то е много кратко, минава бързо, после завинаги си възрастен. Помисли за детството на своите деца.

22. Не се сърди за глупости

За мен това е най-трудната битка. Научих, че никой няма полза от това да съм сърдита – нито аз, нито другите.
Повече тук: Обидена съм. Не искам да говоря.

23. Не се сравнявайте с другите хора

Това е лош съветник, вие не сте другите хора, имате собствено темпо, собствени преживявания, собствени умения и цели. От другите взимайте мотивация и идеи, пречупете ги през своята призма и действайте само както вие си можете, аз ще стискам палци!
Радвайте се за другите хора, когато постигнат нещо, защото те са имали своите лични битки, за които вие вероятно не знаете.

Снимка: Freepik.com

24. Пазете околната среда

Изхвърляйте боклука си в кошчето, рециклирайте, почиствайте след себе си.
Нашата планета е само една, тя няма нужда от нас – ние имаме нужда от нея.

25. Избирайте устойчиви брандове

Намалете продуктите за еднократна употреба, които използвате – заменете си с такива, за многократна. Заложете на козметика с натурален състав, а не токсичен.
Интересувайте се, не бъдете масов потребител.
Заедно можем всичко!

26. Грижете се за животните

Животните в градска среда оцеляват по-трудно, отколкото в естествена среда. Не ги наранявайте, помогнете им ако имате възможност. Полагайте грижа да друго същество.
Бъдете добри с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *