Съветите, които ме изградиха като личност и останаха като печат в съзнанието ми

Стара българска поговорка казва: „Не питай старило, питай патило“. Накратко вземи си поука от някой, който е минал по този път.

Всеки през целия си живот се усъвършенства и осъзнава истините на живота, които са валидни за него. Най-голямо влияние оказва детската възраст, растейки всяко дете осъзнава, че „Не пипай печката, ще се изгориш!“, означава „Искам да те предпазя“, но както всички знаем, докато не се изгорим, няма да разберем какво носят думите със себе си.

Има една безусловна истина за всяко човече на планетата – с когото и да се срещнеш, то той може да те научи на нещо. Да ти остави послание, да ти предаде опит или знание. Но ние (преди и след юношеска възраст) взимаме пример от менторите в живота си, а именно от родителите, семейството и близките си.

Ще ви кажа съветите, които моето семейство ми е дало и са ми променили или разширили мирогледа, а вие може да ми кажете за вашите.

Майка ми:

 • Никога не позволявай на някого да те тъпче.“ С това тя иска да каже, че винаги трябва да съм с вдигната глава, да отстоявам мнението и позицията си, да не се отказвам от моя избор и да не отстъпвам в името на добрите взаимоотношения и контакти.
 • Каквото и да стане, аз ще съм до теб!„. Винаги, когато съм на кръстопът и в мен се появи колебание за това, кое би било най-правилното решение се сещам за нейната безусловна подкрепа и разбира се, я търся, за да го чуя отново. Благодаря ти, обичам те!

Баща ми:

 • Отиди и виж.“ Той е човекът, който винаги ни подканва (мен и сестра ми) да действаме, да опитаме, да проверим и да пробваме нови изживявания, които ще ни изкарат от зоната ни на комфорт, за да постигнем повече, да научим повече, но сами. Сами да преценим кое е най-доброто за нас, сами да изберем своя път и да се отдадем на своите емоции и да изградим бъдещето си. Макар да правим избори, които той не одобрява – никога няма да ни се противопостави, а напротив ще застане плътно до нас, ще ни каже как би постъпил той, но нито за миг няма да се опита да ни разубеди.
 • Бъди точна.“ Той мрази, когато хората закъсняват и не спазват уговорките си. Набляга на точността както във времето, така и в отношенията. „Ако закъснееш, по-добре не отивай.“ Това са хора, които не ценят теб и времето, не са организирани и не поемат отговорност. Благодаря ти тате, обичам те!

Сестра ми:

 • Всяко зло е за добро.“ Само с 2 години и 6 месеца по-голяма от мен, тя е осъзнала всичко, което ми казва много рано в живота си, сякаш живее втори живот, в настоящия си. Всички сме чували тази реплика, но когато ми я каже тя, я чувствам подплатена със стойност и дълбок смисъл. Обръща внимание на това, как трябва да гледам на настоящата ситуация като предстояща възможност за нещо приятно, което ще ми донесе съдбата и да не се потискам, а да изчакам.
 • Прави каквото си знаеш, пък да става каквото ‘ще.“ Или иначе казано, довери се на инстинкта си, не се колебай да предприемеш крачка и действай със замах. А дори нещо да се обърка вече „Ще имаш обеца на ухото си.“ Благодаря ти сестричке, обичам те!

Баба по майчина линия (Валя):

 • Не се оплаквай.“ Ако се оплакваш на хората, те не могат да ти помогнат, затова винаги казвай, че си добре.
 • Карай си както знаеш и не оставяй да те будалкат.“ Не разрешавай на никой да се базика с теб и да ти се подиграват. Благодаря ти бабо, обичам те!

Баба по бащина линия (Зоя):

 • Гледай си в своята паница.“ Не обръщай внимание на това, което имат другите, гледай себе си. Завистта не ни прави по-добри хора.
 • Най-важно е здравето!“ Ако го нямаш, всичко ти е криво. Благодаря ти бабо, обичам те!

Дядо по бащина линия (Димитър):

 • Оставяй ги да си говорят каквото искат.“ Не обръщай внимание кой какво казва, оставяй ги да си говорят. Не се впечатлявай от чуждото мнение.
 • Капка по капка – вир прави.“ Не го е казвал пряко, но ни го е показал през целия си живот. Това е начина, по който е изградил дома си – тухла по тухла, стая след стая. Начина, по който ежегодно създава домашни култури – боб, царевица, домати, краставици, картофи, плодови овошки и други – зрънце по зрънце на ръка и до днес. Отношението му към нас – история, след история, които разказват целия му живот. Благодаря ти дядо, обичам те!

Дядо по майчина линия (Румян):

 • Който не работи, не трябва да яде.“ За него труда е най-важен, всичко трябва да се изпълнява стриктно и организирано, тези които не работят са „търтеи„, а това не ги прави достойни за уважение. Той е научил както дъщерите си, така го предаде и на внуците, че трябва да се работи честно и достойно, за да ти е сладък хляба.
 • Животните са ни равни.“ Както се отнасяш с човека, така се отнасяй и със животното, то ти помага и ти служи. Покажи уважението си към него и то ще ти отвърне със същото. Благодаря ти дядо, обичам те!

За финал искам да кажа, че това са само малка част от стойностните съвети и примери, които съм получила, искрено благодаря на всеки, който е влязъл и оставил следа в живота ми. Още повече, благодаря на хората, които са останали в него! ♥

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *