Предимствата и недостатъците на столицата и родния ми град Плевен

Вече от 7 години живея в столицата и ще разкажа за разликите, които са ми направили впечатление между двата града.

Град Плевен, фотография: Марио Владимиров

Накратко ще вметна как се преместих. Предполагам като повечето млади хора от малките градове, докато бях в гимназията избирах какво висше образование да следвам, колебанието ми се сведе до една специалност и два университета – и двата в София. Приеха ме и се преместих, завърших бакалавърска и магистърска степен и започнах да работя тук.

В малкия град всичко е на „една ръка“ разстояние, дори не ти е необходима кола, има 4-5 линии на градския транспорт и те ти вършат работа да стигнеш до всяка точка на града.
Дори да шофирате ежедневно, много бързо ще си намерите паркомясто.

Докато в столицата всяко разстояние се измерва в километри, а за да изминеш 9-10км са необходими поне 30 минути с кола, в по-натоварените часове, може да отнеме и час. Има 500 линии на грдаския транспорт и за да стигна до работа с него, трябва да се прикача 2 пъти.
Където и да идеш се чака дълго, защото винаги има опашки или е претъпкано.

В малкия град селата са наблизо, а там може да се поддържа домашно земеделие, да се берат свежи плодове и зеленчуци, да се ядат домашни яйца, конфитюри, сладка, зимнина и месо. В големия град се пазарува от хипермаркети.

Местните данъци и такси също се различават, цените на имотите, таксите за учебните заведения, цените за различни услуги, също са съществено по-високи. Местата за училища и градини са много ограничени.
Разлика има и в заплатите, разбира се. В столицата заплатите са по-високи, което е и основна причина хората да предпочитат големия град.

Но да разгледаме и добрите страни, а те най-вече са в изобилието.
В големия град работиш това, което искаш, а не това, което има. Има много свободни работни места, може много бързо да се намери това, което търсиш. Има възможност за кариерно развитие и израстване, благодарение на участието на международни бизнеси в икономиката ни. Летището е на територията на града и е много удобно при пътуване извън страната.

Има много социални и културни институции, където можеш да се събраш с приятели или да се запознаваш с нови хора. Предлагат се най-разнообразни услуги, които да удовлетворят всяка нужда на човека, стига да имаш пари, за да си плащаш за тях.
Когато си търсиш квартира или собствено жилище, можеш да си позволиш изисквания.
Всяка седмица може да си в различен парк или градинка, има и планина наблизо с екопътеки.
Богатство от събития и мероприятия, на които човек може да се наслади или да придобие нови знания.
Богатство също и на медицински заведения и специалисти, нещо от което, повечето малки градове страдат.

Малкият град е по-спокоен и средата е по-подходяща за отглеждане на деца. Има тишина и спокойствие, които са по-подходящи за улегналите хора. Можеш да разчиташ за помощ на по-голямата част от роднините си, които все още са там.
Но оскъдната възможност за препитание карат хората да избират София, не и мен.
Аз следвам партньора си, където и да е той, защото той е моето семейство.

Град София, източник iStock.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *