Следиш онлайн магазините за нова доза промоции. Виждаш топ намаления и артикули, в които се „влюбваш“ и трябва да ги имаш. Прекарваш часове в моловете за следващата покупка. Постоянно си заобиколен от нови, красиви неща и все още това не е достатъчно, ти си на линия за следващото, което ще те „привлече“.

Може би никога досега не ви е правило впечатление, но това е начин на живот за много хора. В наши дни искаме всичко да е модерно, ново, красиво и го искаме сега. Минимализмът противоречи на настоящото ни консуматорско общество и цели да каже: „Имам достатъчно!“. Идея, която не отразява това, което светът на материализма изисква постоянно.

Какво казват за нашата култура?

Нашата консуматорска култура казва „нуждайте се от повече.“ Постоянният натиск за повече, взимайки ни парите, ни уверява, че „повече“ означава по-добре – докато останалият свят, е по-беден с 90%.

Около 16-ти век в Англия се заражда разбирането, че човек трябва да купува не само онова, което му е необходимо, за да живее, но и неща, които правят живота му по-хубав.

В 21-ви век консуматорството е начин на живот, в който постоянно си купуваме нови и нови стоки, за да бъдем по-доволни, по-сигурни и по-щастливи. Но всичко това се натрупва, а когато си помислим да изхвърлим дори една от всички тези вещи, го преживяваме така, сякаш се налага да се разделим с част от себе си.

What-to-wear11-1024x682

Към настоящия момент обществото ни е устроено така, че хората работим за да имаме пари, за да си купуваме неща, за да бъдем щастливи. Този цикъл обаче няма край. И ние се въртим около него, защото..така правят всички. Консуматорството е живот на автопилот. Живот, в който поставяш купуването пред създаването, посредственото пред важното, лесното пред трудното. И всичко това, за да имаме по-хубав живот. Единственият проблем е, че „по-хубавото“, не означава „по-смислено“.

d9f29250e67f0bdb80d50dc60ffa0a10

Алтернативата е преминаване към минимализъм.

  • Минимализмът е начин на живот, при който човек поставя под въпрос всичко, което присъства или се опитва да навлезе в живота му, като се пита: „Каква стойност ще добавя в живота ми?“. Това е начин на живот, в който съзнателно избираме какво ще присъства в живота ни.
  • Минимализмът изхърля от живота ни излишното (което не използваме и което не ни е нужно) и така си освобождаваме повече енергия, време, внимание и пари. Тези свободни ресурси ни дават възможност да учим нови неща, да си поставяме нови цели, да експериментираме, да грешим, да празнуваме победите и да се възстановяваме по-лесно от загубите.

Minimalist-Wardrobe

Този начин на живот може да се приложи във всички сфери. Всеки може да избере за себе си по какъв начин да живее и да приложи минимализма. Когато искаш нещо следващият път се запитай „Нужно ли ми е?“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *