Една от чертите на характера ми е, че лесно се сърдя. Винаги го отричам, но в себе си съм наясно, че това е проблем, по който работя от около една година вече.
Ето така изглеждам, когато съм сърдя: Без настроение и без желание за общуване. Задържам чувството на обида, огорчение и се затварям. Лошото на тези емоции е, че се натрупват, трудно могат да бъдат преработени, отключват се вътрешни конфликти и неспокойствие и най-лошото е, че в един момент със сигурност оказват влияние на физическото здраве.

Не ми е лесно да споделя това за себе си, но съм сигурна, че много хора реагират, интровертно, като мен. Затварят се и им е трудно да изразят емоциите си, защото не знаят как или ги е страх от последствията.

Как работя върху себе си?

Дълго време изобщо не ми правеше впечатление, че проблемът е в мен, винаги обвинявах човека отсреща, който ми е казал нещо на криво, проявил е неуважение, реагирал е остро или е проявил друго отношение, от което съм се почувствала неоценена или неразбрана.

Книгата „Четирите Споразумения“ от Дон Мигел Руис, беше първият и основен фактор, който ми „отвори“ очите. Накара ме да се замисля за личните си възприятия, към външния свят. Да осъзная, че нищо не е лично – хората реагират спрямо настроенията си и че реакцията им, е проекция на собствената им реалност. Жертва ставаш само и единствено, ако го позволиш да стигне до съзнанието ти. Никой не може да те накара да се чувстваш потиснат, щом уважаваш себе си!

Вторият – момиче, което духовно ме извисява – Ванеса Виденова и по-конкретно този клип – Обидиха ме.
Тя разказва, за това как не трябва да ни нараняват обидите. На каква база се градят и представя стрелата, като аналогия на обидата. Тя би трябвало да „излезе“ от критикуващия и да се върне пак при него, но ако застанеш на пътя й – остава в теб. Нека просто я оставим да ни подмине.
В обидата има личен елемент, усеща се сякаш единият иска да бъде „настъпан“, но думите са лично мнение, лично предпочитание, лично разбиране (светоусещане) на база преживяното до момента от човека, който отправя обидата.

Това, което правя аз, е да усвоявам наученото ново умение, като го прилагам в живота си на практика. Не винаги се получава, но ако някой ми каже нещо, от което се чувствам обидена, си повтарям „Това не е моето мнение за мен. Това е мнението на някой друг, който има своя рамка в разбиранията си и то не ме касае. Аз знам каква съм!“

Също така се опитвам да изразявам емоциите си веднага и да не ги тая в себе си. За хората, които не сме свикнали е много трудно. Но трябва да се стегнем и да действаме, никак не е хубаво да ни е страх.
Ако имате близък човек, който е директен и казва думите си без заобикалки, се опитайте да сте като него, дори ако му споделите за проблема си, че се затруднявате да сте като него, съм сигурна, че ще се отзове и ще ви помогне.

Прилагам Тест* с 14 твърдения, от който сами да разберете дали се обиждате лесно:

Може да отговаряте на тях с “често”, “понякога” или “не”.

 1. Лесно ли ви се разваля настроението?
 2. Дълго ли помните обидата и този ,който ви е обидил?
 3. Дълго ли преживявате дребни неприятности /като недоброжелателен поглед или петно на дрехата/?
 4. Дълго ли може да останете в състояние, в което да не искате да говорите с никого?
 5. Лесно ли се разсейвате от външни разговори и шум?
 6. Способни ли сте да анализирате дълго време своите преживявания, чувства, действия?
 7. Често ли действате под влияние на моментното си настроение?
 8. Често ли сънувате кошмари?
 9. Безпокои ли ви мисълта,че сте по-лош от другите?
 10. Имате ли чести възходи и спадове на настроението?
 11. Случва ли се по време на спор да имате забележими промени в тембъра на гласа , несвойствени за вас ниски или високи тонове?
 12. Лесно ли е да излезете от равновесие?
 13. Дори вкусната храна не е в състояние да коригира развалeното ви настроение?
 14. Често ли се дразните, когато другите не ви разбират?

Ключ към въпросника:

Всеки отговор  „често“ – 0 точки ,отговор „понякога“ -1 точка, „не“- 2 точки.

От 23 до 28 точки. Трудно е да ви нарекат обидчиви. Вашето душевно състояние е стабилно и рядко се променя в зависимост от ситуацията. Живете вхармония със себе си и другите. Понякога ви завиждат, друг път ви осъждат – не им обръщайте внимание.

От 17 до 22 точки. Вие сте леко обидчиви. Тази черта на характера ви носи много огорчения. Можете лесно да “пламнете” и да наговорите обидни и груби думи,поради това може често да имате конфликти у дома или на работа (в училище). Винаги помнете поговорката: „В реката на обидата брод няма“

От 0 до 16 точки. Вие сте обидчиви, отмъстителни, лесно променяте настроението си, реагирате болезнено на отношението на околните около вас. Това са сериозни недостатъци в характера ви. Необходимо е да работите върху това и колкото по-малко точки имате, толкова по-рано трябва да започнете.

А ето ме и тук, където вече не съм намусена, а съм щастлива.
Сами избираме как да реагираме и как да се чувстваме!

*Източник на теста: nadejdadjeneva.com

2 Replies to “Обидена съм. Не искам да говоря.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *