100 национални туристически обекта. Няма човек, който да не е чувал за тях.

По инициатива на Валерия-майката на Марти, тръгнахме на поход в подножието на Рило-Родопския масив, в навечерието на рождения ден на Мартин. А щом стане въпрос за пътуване, аз винаги съм съгласна, без излишни въпроси.
Спомням си, че още на 12-годишна възраст си купих първата книжка за печати и то точно в комплекса на „Ванга“ и с голямо вълнение събирах печати и марки. Мечтаех си един ден да я видя попълнена цялата и как си я пазя, но за съжаление невръстното ми аз, я загуби. 🙁
През 2016 г., обаче при посещение на Пещера Проходна и Пещера Съева Дупка, си купих отново книжката за националните обекти и този път си обещах да я пазя! Вече в нея имам печати от доста места, но за да си припомням кои от обектите не съм посетила, съм ги отбелязала в Google Maps със зелен флаг, а посетените – със звездичка. Това много ме вдъхновява да опозная родината си.

И така, избрахме следния маршрут за интересните обекти, които искахме да посетим, в района на Сандански:

Рилски манастир – Храмът на Преподобна Стойна – Роженски манастир – Кордопуловата къща -Археологически музей Сандански Комплекс „Ванга“ – Рупите

Времето, което бяхме отделили за всички места, беше един уикенд. Събота сутринта тръгнахме от гр. София и неделя следобяд – се върнахме. Тъй като ми се стори доста интензивна обиколката, бих препоръчала престоят да е 3 или 4 дни, за да може да се видят местата на спокойствие, без да се бърза и да се изтощава човек. Така ще можете да си направите хубави снимки, да се насладите на разходката, да разговаряте с местни, да имате време да прочетете повече информация за обектите и да бъде наистина пълноценна екскурзия.

Кога да посетим региона?

Считам, че най-подходящо е през топлите месеци, защото е планинска местност и ще е по-лесно проходимо.

Къде си запазихме хотел?

За нощувка в събота, избрахме Хотел Едиа. Предлагат добри условия, включена закуска и външен басейн. Цената беше 90 лв за двойна стая. Доволни сме от стаите и обслужването, единственото, което бих отбелязала като недостаък е, че се намира в крайна точка на града и е далеч от центъра, но това пък ни даде тишина и спокойствие за паркиране на автомобила.

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Съкровищницата на България – най-големият български манастир. Рилският манастир датира от 927 г., още от тогава става книжовно и просветно средище. Преживял е стихиен пожар и много голяма част от нашата история, дал е подслон на велики български революционери, сред които Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.

Ние пристигнахме в 09:40ч, все още нямаше много хора, запалихме свещи, купихме си икони и хапнахме топли мекици. Мястото е много спокойно и приятно, на мен ми подейства отпускащо и зареждащо!

 • Комплекса на манастира включва:
  Хрельовата кула с параклис „Преображение Господне“;
  Църква „Рождество Богородично“;
  Църква „Въведение Богородично“;
  Стара постница с църквата „Успение на свети Йоан Рилски“;
  Нова постница – скит „Свети Лука“ с църквите „Свети Лука“ и „Покров Богородичен“;
  Постница „Свети Теодосий Търновски“;
  Метох „Орлица“ с църквата „Св. св. Петър и Павел“;
  Метох Пчелино с църквата „Успение Богородично“;
 • Правила:
  Не се допуска:
  – тютюнопушенето в манастирския комплекс;
  – влизането в неприличен вид – къси поли, къси панталони, потници и всякакво друго оскъдно облекло;
  – правенето на снимки и видеоклипове в храма и манастирския музей;
  – качването по етажите на жилищните сгради на манастира;
  – вдигането на шум, както и влизането с домашни любимци.
  В храма:
  – обезателно се пази тишина;
  – мъжете влизат в него гологлави (т.е. без шапки);
  – забранено е влизането с бебешки колички, туристически раници и друг обемист багаж;
  – когато се молим пред иконите, или пред раклата с мощите на св. Йоан, не бива да поставяме ръце върху тях.
  – запалените свещи не се държат в ръце, а се поставят на отредените за тях места – ниските свещници за упокой и високите за здраве;
  – не е прието в храма да се седи с кръстосани крака, да се държат ръцете в джобовете, както и използването на мобилни апарати.
 • Работно време:
  Манастирът приема туристи от 7.00 до 20.00 ч
  Има и допълнителна информация за различните обекти от комплекса, както и такси – ТУК.

Храмът на Преподобна Стойна

Храмът се намира край с. Златолист, минава се през с. Катунци, но пътят не се препоръчва за ниски автомобили, тъй като на места липсва асфалт и има неравности.

Преподобна Стойна е монахиня и пророчица, живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза без обувки. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. На масичка в стаята има книга, в която всеки посетител записва желанията си. В двора има  Явор (Чинар) на повече от 1300 години и има поверие, че болките на всеки, който застане до короната на дървото, изчезват. А този, който седне и се полюшка на люлката, ще се излекува от безплодие.
Намерих интересен проект от „Ничия земя“.

Роженски манастир

Роженският манастир „Рождество Богородично“ е малък и красив, популярен е с Чудотворната икона на св. Богородица Портаитиса. Според поверията след удар от войници, от иконата се стичала кръв като от рана. Също така тя не потъва, а се носи по морето и когато била поставена в храма от монаси, те я намирали на различно място – в близост до вратите.
Посетих го последно през 2013 г., всичко е запазено точно така, както си го спомням.
В комплекса може да се види Трапезария и Костница – тя е двуетажна църква – гробница.

Докато се разхождах в двора на манастира, се чувствах толкова приятно. Пролетна приказка беше обвила цялата околия. Чуваха се щурците, все още меките лъчи на слънцето огряваха пейките, тревата се беше раззеленила, а цветята в двора – разцъфтели. Вдишваш дълбоко от планинския въздух и усещаш как гърдите ти се изпълват със чист кислород.

Кордопуловата къща

Построена е през 1754 година. Това е най – голямата възрожденска къща в България и на Балканите. Къщата е принадлежала на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино из цяла Европа, като най – често виното е пътувало за Венеция и Париж.
Особено забележителна е архитектурата и интериора на къщата.
Къщата ще ви приветства с Гостна, Кьошка за по-малко гости – в нея нееднократно е свирела част от Виенската филхармония., Столова, Зимна градина, Лятна тераса и Винарна … най – дългото подземие, където виното в грамадни бъчви отлежава – затворено и алено дори до 25 години – докато стане тъмновишнево.

Изключително красиво и приветливо място, където имах възможността да дегустирам от тяхното „живо вино“, от уникалния ендемичен вид Широка мелнишка. Много ми хареса и не пропуснах да си купя бутилка червено вино, за да му се насладя и по-късно.

 • Работно време:
  През лятото – 1 април до 31 октомври – 09:30 – 18:30 ч.
  През зимата – 1 ноември до 31 март – 09:30 – 16:30 ч.

Комплекс „Ванга“ – Рупите

Този път посетих комплекса за трети път, разположен в подножието на загаснал вулкан. Всеки е чувал за баба Ванга и нейните пророчески способности. Българи от далечни земи са я посещавали, за да намерят отговори на въпросите си, а тя с охота е приемала всекиго. Дори моята баба ми е разказвала как нейният дядо е ходил при нея, за да пита за изгубения си добитък. Нейните думи са впечатляващи за всички нас – обикновените хора. Проверете заръките на Ванга.

Там видяхме малка църква „Света Петка“, къщата на Ванга, нейн паметник и мемориал, където е живяла последните години, лечебни минераллни извори с гореща вода и мраморният кръст в планината.

 • Работно време:
  През лятото – 1 април до 31 октомври – 07:30 – 19:00 ч.
  През зимата – 1 ноември до 31 март – 08:00 – 17:0 ч.
  Беседата е на цена от 10лв.

Заведения за хранене няма да споменавам, защото не сполучихме с нито едно.

Сутринта на 30ти май родителите на Марти го изненадаха много приятно с торта, свещички и фойерверки, беше много приятно и емоционално и през целия ден му се обаждаха близки, за да го поздравяват.

В края на екскурзията всички бяхме малко изморени, но аз се чувствах обогатена и впечатлена от видяното, нямам търпение да планирам следващо пътуване, където да разбера повече за начина на живот и историята на българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *