Ще започна с това, че майка ми живее в Санта Круз де ла Палма (Канарски острови), вече от  8 години, както и леля ми. Ходила съм, разбира се при нея, но през лятото и есента. За първи път отидохме с моята баба, в зимния сезон, за коледните празници.

Тя живее в Breña Baja, с нейният партньор – Мигел.Ммного спокойно и приятно място за жиеене, с прекрасна гледка към океана, имат и куче – Кира, което си разхождах всеки ден.

Там живота е с доста по-различно темпо от София или Плевен. Хората са много дружелюбни, усмихнати и приятелски настроени. Не се суетят и не съдят изборите и действията на другите, дори често се подкрепят!

Полет и прикачване

Полетите до там са доста несъвместими и ми бяха необходими 2 месеца да намеря подходящите полети като време и цена, за да се предвижим в един ден. Отсечките, които избрах са София-Мадрид (с Ryanair) и Мадрид-Ла Палма (с Iberia).
Когато стигнахме в Мадрид, имахме точно 2 часа до следващия полет, ако бяхме с чекиран багаш, със сигурност нямаше да се оправим.
Раянер като нискотарифна компания, каца на Терминал 1, а Ибериа излита от Терминал 4. Предвижването се осъществява посредством летищен автобус (Shuttle Bus), времетраенето е около 20 мин., него може да намерите, чрез стрелки към изхода, намира се над приземния етаж (вляво), на който ще се озовете.
Не беше необходимо допълнително предвижване до Терминал 4S. Внимавайте за това!

Пристигане и настаняване

Когато пристигнахме, на летището ни чакаха майка ми и леля ми, разбира се настанихме се в къщата на майка ми, в Breña Baja. При тях тъкмо беше време за обяд, а за нас това хранене си беше вечера, заради часовата разлика.

Времето през Декември

Климатът там е тропичен и пустинен, но определено мога да заявя, че през Декември е  пустинен, в повечето дни е слънчево, но преди изгрев и след залез слънце, температурите внезапно се променят. Имаше дни с 28°C и нощи с 15°C, но се усещат като 4°C, заради излаза на океан. Толкова ставаше студено, че ми изстиваха и костите.
Средната температура през деня е 21°C, а нощната към 18°C. Затова ще ви трябват и зимни, и летни дрехи.
Изгрва е към 07:40ч., а Залеза към 18:30ч.
В целия месец има 1-3 дъждовни дни.
Температурата на водата е около 21°C.

Виното в Ла Палма

В Ла Палма има голямо богатство вина. Островът може да бъде разделен на три зони с различни сортове вина.
Hoyo de Mazo: най-типичните вина: червените и белите.
Fuencaliente: Други бели, сухи и сладки вина, подчертаващи изработването на сорт грозде malvasías .
Северна зона: „Червените вина от чай“, открояват се, червени и розови, с аромат на смола, получена след ферментация в бъчви от чаено дърво, извлечени от канарския бор.
Vino de Malvasía е първостепенното бижу на острова по отношение на вината. Ярък и златист цвят, това вино е с високо наситен плодов аромат. Най-известните са сладките вина от Malvasía, с високо съдържание на алкохол, подобни на мускатите, но има и сухо обработени. Гроздето се оставя да зрее в растението за по-дълъг период, като по този начин се насърчава наличието на захари и алкохолната градация на крайния продукт. То е перфектно вино, което да придружава десерт или предястие, но и само него да консумирате е достатъчно.
Чаените вина са много характерени за острова, тъй като ферментацията им е направена в канарски борови бъчви, придаващи на виното особен аромат на смола.
Това, което препоръчвам аз е Vega Blanco Afrutado, бутилката струва само 10€, но една едва ли ще бъде достатъчна.
Най-голямата винарна на острова е Bodega Vega Norte, ако искате да се докоснете до всички сортове и да дегустирате от техните вина.

Отглеждането на банани

Бананите или както ги наричат те – Platano, са основната култура и източник на ресурси за острова, за над 12 000 човека. Площта с отглеждани банани е 2,754 хектара. Те всъщност са различни от банните, които ние познаваме, много по-сочни и сладки са.

Коледните празници

По религия са християнски католици, което малко ги различава от нас и на Бъдни вечер се вечерята е  традиционна супа Potaje и  месо, ние приготвихме и кралски скариди, позволен е и алкохола, на Коледа менюто е доста сходно. Специално за този период много се търси хомон Серано, навсякъде имаше голям избор от разновидности. За тях важният ден е Бъдни вечер, посветен на семейството и очакването на рождението на Исус.

Christmas dinner

Към Част 2

 

 

2 Replies to “Лято през Декември Част 1”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *