Към Част 1

Местата, които посетихме

Los Iianos

Сравнително голямо градче, разположено на западното крайбрежие. Всичко е на пешеходно разстояние, но има доста развита инфраструктура и градска среда. Понякога на площада се провеждат разни събития с песни и танци. В центъра на града е представен голям коледен макет на селце, с къщички, човечета и животинчета в очакване на рождението на Исус Христос.

Los IIanos

La Palma Tourist

Tazacorte

Най-топлата точка на острова, поне според мен. Имат си собствен паркинг за кораби (кей), яхти и лодки, както и нудистки плаж – освободени от предразсъдъци, хора.
Интересно е, че земите с банани заемат 85% от площта на Tazacorte.
Посетете Restaurante Casa del Mar, ресторант с отлично приготвена прясна морска храна.

Тасакорте, Ла Палма, Испания

Santa Cruz de La Palma

Столицата на острова. Там ни заведоха в църква Santuario de Nuestra Señora de las Nieves, която е много ключова за целя остров, защото е създадена от първите завоеватели на острова. Най-впечатляващи бяха скулптурите на Исус, Дева Мария както и Белена (коледна окраса, посветена на раждането на Исус) и ръчно рисуваните икони. Свещите не бяха от восък, а свързани в електрическа мрежа, пускат се 0.20 цента и проблясва една свещ.
Естествено, нямаше как да сме в столицата и да не обиколим из всички магазини по женски, с майка ми и баба ми. През това време, което прекарахме заедно си разказвахме истории и много се смяхме.
Ходихме и в техните супермаркети, където по хладилните витрини, могат да се купят съвсем свежи и пресни , риби, раци, октопод, змиорка и други морски дарове. Впечатли ме, че имат магазини „5 океана“, в които има богато изобилие от замразена морска храна и зеленчуци.
Също отделихме и ден-два за плаж.

Пътуване до Канарските острови
Белен в църквата
Санта Круз де Ла Палма
Площада в Санта Круз де Ла Палма

Санта Круз де Ла Палма

Путъване до Канарските острови
Натрупаните цветя са там с причина. Обикновено зад тераси с толкова много цветя, седят тоалетни.
Морски дарове
Пресни морски дарове в хранителен магазин.

Breña Alta

Там е много добре окрасен площада, разходихме се, изпихме по чаша вино, за жалост не беше греяно и опитахме от техните Чурос.

Пътуване през зимата

Breña Baja
Там ни заведоха в зоопарк Maroparque, пълен с много животни – папагали, свободни кокошки, маймунки, мармозетки, морски свинчета, коатис, сурикати, щрауси, пауни, влечуги и други.

Зоопарк

218D5558-A589-4371-AC8B-AAEB45FBFA51

Зоопарк

След посещението на парка, ходихме на обяд в ресторант El Mesón. Сервират големи и вкусни порции и дори го прави лично собственика.

Garafia

Изкачвайки се към връх Roque de los Muchachos, в далечината се виждат съседните два острова – Santa Cruz de Tenerife и La Gomera. Много е красиво.
Когато стигнахме до върха, нямаше вятър, а слънцето напичаше нас и скалите. Това, което се вижда от там, са бездънни пропасти и високо издигащи се изострени върхове. Гледката със сигурност е внушаваща. В полите на хълма, са построени огромни телескопи, построени точно там заради екологично чистата среда. Най-големият е 30 метра, чрез тях се регистрират космически гама-лъчи от десетки милиарди до десетки трилиони пъти по-енергични от видимата светлина. България участва в експеримента MAGIC (2 от телескопите), чрез Лабораторията по физика и астрофизика на частиците от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Канарски острови.
В далечината се виждат съседните острови.
Канарски острови
Баба, аз, леля,мама.
Телескопи в Ла палама
Вторият по големина телескоп в света.

Стигнахме и до точката, която се намира най-близо до Северна Америка от всичките Канарски острови – Roque de Santo Domingo. Можех да остана там с часове. Единственото, което се чуваше, бяха океанските вълни как се удрят в скалистите брегове. Погледът ми се рееше в преливащите се нюанси синьо. Място с много спокойствие и зареждаща енергия.

San Andrés y Sauces

Най-влажната местност от острова. Температурите тук са драстично по-ниски, а влажността на въздуха – драстично по-висока. Заради тези условия, мястото е обградено от високи дървета и гъста зеленина.
Cascada De los Tilos е водопад, сгушен между дървета и храсти. До него се стига по тясна пътечка, покрай която тече поточе от вода и преминаване през малка пещера.


Piscinas naturales de el Charco Azul. Или естествени басейни от океана, един от 10-те най-добри природни басейни в Испания. Районът е оборудван с душове, съблекални, чадъри и ресторант. Това е набор от басейни с морска вода, детски басейн, басейн El Charco с водопад и басейн, известен като El Charco de Las Damas. Там живеят много рачета и мидички.

Fuencaliente

Южната точка на острова. В превод означава горещ извор. На брега на океана е изграден морски фар Playa del Faro de Fuencaliente и естесвени морски солници Salinas de Fuencaliente, които осигуряват морската сол за острова.


Малко по-нагоре от брега на морето, посетихме вече туристическия вулкан San Antonio , изригнал последно през 1971 година, общо е изригвал 7 пъти. С височина от 663 метра. Кратерът е с обиколко от 1 км и дълбочина към 100 метра, което го прави един от най-големите кратери на Ла Палма. До него може да се стигне пеша, с автомобил и велосипед. Линк с информация за работното време и цената на билетите.

Вулкан
Кратерът на вулкан Сан Антонио.

Вулкан Сан Антонио
Гледка от върха на кратера.

One Reply to “Лято през Декември Част 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *