Малки идеи как да намерим своята страст и цел в живота

Щях да съм много щастлива, ако някой ми беше казал тези неща преди 10 години.

На всеки се случва да се чувства на кръстопът и да не знае накъде да поеме. Учениците се колебаят какво да учат в университета, записват се в случайна специалност, впоследствие разбират, че това няма да го работят никога и искат да пробват нещо друго, продължават с магистратура, минават години и все още не са наясно какво им е интересно и в каква посока искат да се реализират.

На мен също се случи, аз съвсем наскоро разбрах какво искам да работя, в резултат на това се появиха цели за покоряване и мотивация за развитие, но е много трудно да се стигне до този момент, изключително малко са хората, които от ранна възраст знаят какво е тяхното призвание, в какво са добри и как да станат още по-добри. Искрено се им се възхищавам!

Ще ви кажа как и вие да намерите страстта, която ви разпалва и да разбулите несигурността и застоя.

Първо ще разясним какво е страстта – това е втрешен непреодолим импулс, който ни кара да правим нещо, той е положителен за нас и ни подхранва;

Например, ако обичате да правите упраждения и тренирате във фитнес, този импулс ще ви кара да се чувствате свежи, енергични, по-здрави, по-силни и по-самоуверени. Това ще доведе до по-силно желание за тренировки и ще увеличите престоя си във залата, както и дните за спортуване.
Човек може да има страст и интерес към различни неща едновременно, заблуда е, че можеш да проявяваш страст само към едно конкретно нещо. Някой може да харесва баскетбола, риболовът, боядисването и дърводелството, но за жалост не може да се развива професионално във всички тях, но може пък да членува в организации или да отделя от свободното си време за всички тях.

Аз обичам писането, гримирането, пътуването, организирането, изслушването на хората и възможността да им помогна да се почувсват по-ведро и за всичко това намирам време и се чувствам добре.

Добър начин е да започнете да експериментирате, не не винаги това ще помогне, а и ще отнеме много време. На първо място си подредете приоритетите (щастието не е приоритет) в повечето случаи са следните, но вие може да си добавите: семейство, здраве, пътуване, любов към животните и мениджмънт (организация и управление).
Не споменавам кариера, защото все пак нея търсим. Във всяко от по-горе изброените, можете да откриете производна професия или дори да няма такава професия, вие може да я създадете.

Ако за вас са важни изграждането и балансиране на отношенията ви със семейството – тогава се насочете към нещо, което ще помага на другите хора да правят същото.
Ако се интересувате от здраве и красота, насочете се към проучване на материята, за да може да почувствате кое ви е най-любопитно.
Ако за Вас е важно пътуването, има толкова много професии, които да ви дават възможност да обикаляте по света, от летателен екипаж, до учител по йога например и т.н.

В случай, че все още ви е трудно, задайте си въпросът „Как виждам себе си след 10 години?“ – много помага! Представяте ли си да е изтекло толкова много време, а вие все още да сте на настоящата си работа, която не харесвате или все още да се лутате с какво искате да се занимавате? Аз лично – не.
Годините в никакъв случай не са ключов показател за пътят, по който искате да тръгнете:
– Вера Уанг, започва да се занимава с мода на 40 години;
– Хенри Форд, на 45 създава своя модел на автомобил Т;
– Харланд Сандърс, на 65 започва бизнеса си KFC.

Примерите са многобройни, никога не е късно да започнем нещо ново. Но за да е успешно то, подчертавам да започнем. Най-ключовият момент – действието. Независимо дали ще разпишем на тетадка плановете си, дали ще запишем курс, дали ще посетим събитие, дали ще прочетем книга, важното е да се направи първата стъпка, за да се почувстваме вдъхновени за това, което ни чака.
Нас хората ни е страх, защото започвайки ново начинане излизаме от комфортната си зона, а там няма нищо сигурно, но ето какво чувства човек, когато започне да действа и до къде ще го отведе това:

Screenshot_5

 

Може да обичате цветята, тогава започнете да правите букети за близките си и им кажете, че бихте направили за техен познат.
Може да обичате таблици, тефтерчета, организация на графици и планиране, тогава помогнете на някой да успее да организира неговия график и кажете, че сте насреща  и за негови близки.

Просто не спирайте, не се отказвайте, тъсете начини и информация, проправяйте си път – влезте в дигиталната среда: направете си страница, направете си група или информирайте хората в такава, ако искате да популяризирате своя дейност и стъпка по стъпка, всичко ще се подреди, но трябва да запомним, че всичко зависи от нашата несколима воля и действието. След него идва ревизията (анализът), поставяйте си малки измерими с цифри цели и следете за изпълнението им.
Не се потискайте, ако понякога не се получава, тогава си дайте още малко време и не бъдете алчни, не очаквайте плановете ви да се осъществят мигновено. 🙂

Пожелавам успех на всички, които ще започнат да търсят своята страст!

road with passion    Source: Gustavo Frazao/Shutterstock

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *