подправки

Какво са „суперхранте“?

Термина е въведен от Арън Мос в списание „Nature Nutrition“ през 1998г.
За суперхрана се определят храни, които се считат за здравословни и понякога мога да повлияят на определени медицински състояния. Също така имат необичайно съдържание или концентрация на определени хранителни вещества.
Всичко това обаче е мощна маркетингова кампания, разбира се с единствената цел печалба от не чак толкова печаливши продукти.
Повечето храни (чиа, годжи бери) растат на неплодородни земи,а търговците манипулит потребителите, като им слагат изключително завишени цени и красиви етикети със съдържанието на хранителни вещества.

Забрана

От 01.07.2007г. в ЕС влиза в сила забрана, която гласи да не се поставят надписи „суперхрана“ върху офизиалните опаковки на съответните продукти, ако към него не е приложено медицинско изследване.
Много организации са се обръщали към проблема със суперхраните. Cancer Research UK публично отправя забележка, че суперхраните често се рекламират като притежаващи способността да предотвратят или лекуват болести, включително рак.
Също, че можем да отслабнем или да изгубим изключителна маса от тях.
Макар и недолюбван от общественото мнение, институтът дава адекватното заключение, че прекалената вяра в суперхрани започва да измества балансираната диета и да влошава здравето на пациентите.

Истинските суперхрани

Може би ще се очудите, но според експерти истинските суперхрани не могат да бъдат заменени от продуктите по Био щандовете в маркетите, а някои от тях са: авокадо, ябълки, боровинки, яйца, сушени сливи, боб, орехи, сьомга, спанак, маслини, леща, киви, грозде, пшеничен зародиш.

superhrani-(3)-27037-500x334

Внимавайте и се пазете от това какво избирате при пазаруването си, понякога не цената определя качеството.

Ралица Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *