Какво трябва да знаем преди да отидем на зимен спорт за първи път?
Моето преживяване в Пампорово.

– Хайде да ходим на ски с моите приятели? – С ентусиазъм и вълнение ме попита Марти през Януари.
Скептично се съгласих, с нагласата, че няма да ми допадне, защото не съм любител на спорта и още повече на екстремния, но си помислих „Ще пробвам, защо не…нищо не губя?“

Почти до последно се колебаех и когато започнахме да приготвяме багажа – нямаше връщане назад.
В продължение на седмици събирах информация и подходяща екипировка за преживяването.

Беше четвъртък след края на работния ден, когато отпътувахме за китния курорт Пампорово. Взехме си малко вредна храна за из път и тръгнахме, слънцето залязваше с красиви топли цветове, а вятърът беше необичайно топъл за тази част от годината.

Пристигнахме точно за вечеря в хотел Sunny Hills, когато ни настаниха в просторен апартамент на втория етаж. Персоналът е много любезен и учтив, обслужването и храната са с високо качество, а спалнята комфортна като тази вкъщи.
Вечерта премина в приятната компания приятели и нови запознанства.

На следващата сутрин предстоеше същинската част от пътуването.

В пълна бойна готовност и снаряжение се отправихме към пистите.
По предварителни планове, трябваше да имаме записан час със ски инструктор, но нещо се беше объркало, затова ни се наложи да запишем нов час, за който чаках почти два часа.
Наехме оборудване и тогава си спомних първият ми път, когато застанах зад волана – не знаех габаритите на автомобила, не знаех как се запалва, за какво служи скоростният лост и как се превключва, кога се гледа в огледалата и още хиляди въпроси, които се превръщаха в каша, в главата ми.
В този случай не би трябвало да е толкова сложно, но когато ми дадоха обувките ги гледах умно-умно, въпреки че през лятото бях карала ролери и закопчалките ми се сториха познати и все пак не успях да си ги сложа сама.
Сложно стана след като ми връчиха ските – гледам ги, пуля им се и не схващам как да ги свържа с краката си?
Добре че, беше Тонката, показа ми как се закопчават и веднага след това последва събиране на сняг от земята и първото ми натъртване.

Нищо неподозиращата ми усмивка.

Категорично реших, че не е начинание, позволяващо самообучение.
Записах си час в ски училище – The Black Horse Pamporovo.
Запознах се с Филип, той ми проведе първият урок по ски.

Показа ми основата – поглед, придвижване, баланс, спиране с рало и завиване.
Остана само практическата част, иначе казано първата ми писта, признавам си не се чувствах готова за спускане, но с него изглеждаше много лесно като детска игра.
Ако се слушат внимателно неговите инструкции и се спазват препоръките му, няма повод за притеснение, пък и това е най-важното при първата ви среща! Спечели доверието ми мигновено, с професионализъм, лично отношение, спокойствие и търпение по време на обучението. Затова си записах час с него и за следващия ден.

Най-стръмната писта.

По това време Мартин се спускаше с най-добрия си приятел Борис, на сноуборд. Притеснявах се малко за него, но опита на Борис ми даваше и доза спокойствие. Безпочвено. Върна се подгизнал от сняг и със синини по тялото. Най-разумното решение след края на деня, беше и той да работи с професионален инструктор.

Това с Борис и Деяна. Много ги обичаме.

Денят бе наистина дълъг и изморителен, взех си горещ душ и неусетно съм заспала. Последва вечеря и почивка за мен. Мислех си много за преживяното през деня, усещах тялото си натежало, но удовлетворението от престрашаването да надмина собствените си страхове, ми даваше енергия и мотивация да продължа със започнатото.

На следващата сутрин след обилна закуска, с мускулна треска по цялото тяло, отново облякохме екипировката. Температурата навън минаваше 14-15°С, което доведе до омекването и топенето на снега, не е препоръчително да се карат ски при толкова мокър сняг.
Ръцете ми се изпотяваха в ръкавиците, а термо бельото допълнително загряваше тялото ми.
Този път Марти си запази час преди обед и се присъединих към неговия, за да се упражнявам. Не мога да пропусна да спомена, че беше много полезно.

След това хапнахме, взехме си по един горещ шоколад, направихме си дълга обедна почивка и дойде моментът за следващия урок. Тъй като предният ден Филип обърна внимание изцяло на мен, сега беше ред на Марти.

Падахме, ставахме, хвърчаха щеки и ски в различни посоки, но си заслужаваше.

В края на деня успях да се отпусна и си помислих „Аз наистина карам ски, разбрах каква е основната техника и за следващия път имам представа какво точно се иска от мен!“

Изпитахме онзи сладък адреналин и съм готова за следващото спускане. Жалко, че съм изпуснала толкова зимни сезони досега, като се замисля последното зимно приключение ми се случи преди 15-16 години, бяхме още невръстни деца, които се спускаха със шейни на село и ядоха сняг.

Колкото по-рано започнете, толкова повече ще изпитвате наслада от спорта, а не страх. Най-добре е още в ранна детска възраст.

Съвети и препоръки към начинаещите

А ето и най-важното, което научих и се надявам да бъде полезно и за други:

 • Физическа подготовка. Ако нямате спортна подготовка, мускулната треска е гарантирана, затова започнете месец по-рано да правите гимнастика и разтягане, за да натоварвате тялото си. Не допускайте тялото да се шокира внезапно.
 • Екипировка. Термо бельо, чорапи, полар (сучър или елек), блуза с дълъг ръкав, протектор, панталон, яке, ръкавици, шапка (маска за лице), каска, очила, наколенки, налакътници.
  Средната стойност на цялата екипировка е 1200 лв., разбира се, може да варира, но ако имате възможност вземете от близки и познати назаем или нека първата ви екипировка да бъде втора употреба, защото не си заслужава инвестицията, ако спортът не ви допадне.
 • Ски инструктор. Абсолютно задължително си запазете час при ски инструктор предварително. След като знаете в кой курорт отивате, намерете информация онлайн за ски училище и си направете резервация за всеки ден от престоя, защото обикновено са много заети и може да останете разочаровани.
  Цената е 60-70лв/час.
 • Медицинска застраховка. Не подценявайте рисковете и си направете медицинска застраховка за времето на престоя ви.
  Цена: 2-4 лв/ден.
 • Козметика. Слънцезащита за лице, Балсам за устни, Крем за ръце и ходила, Хидратиращ крем за тяло.
 • Лекарства. Подгответе се с медицински средства за настинка и мускулни схващания.
 • На пистата. Телефонът ви да е с пълна батерия винаги, когато се насочвате към пистата и също носете със себе си вода, може и храна, ако сте с раничка.

One Reply to “За първи път на Ски”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *