Възсия пролетта на Поста,
разцъфтя цветът на покаянието.
Нека се очистим, братя, от всяко зло
и да възпеем Подателя на Светлината:
„Слава Тебе, Единствен Човеколюбче!“

Из Постния Триод

Прощална неделя – Неделя на Сирни заговезни (заговява се от млечни продукти)

Неделята след Месни заговезни е празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. Затова на този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На Литургията се чете Евангелието с част от Нагорната проповед (Мат. 6:14-21). В нея се разказва за това, че трябва да си прощаваме, разказва се за поста и за събирането на небесни, нематериални съкровища.

За вечерната, с отмерени бавни удари, камбанният звън приканя енориашите да отидат в храма за часа на опрощението. При подходящо пение в края на вечерното богослужение свещеникът с кръст в ръка застава встрани при иконостаса. Насъбралите се минават да целуват иконата на Спасителя, на св. Богородица, кръста и ръката на свещеника. Присъстващите в храма  взаимно се опрощават – целуват си ръка и си пожелават лек и спасителен пост, а по-късно и с близките и приятелите си, както и с всички, към които изпитват чувство на вина. Като първа крачка към Великия Пост всеки прави всичко възможно да се примири с всички. В някои църкви постната вечерня се служи веднага след литургията.

След този ден до Великден християните престават да ядат за последно се ядат мляко и млечни продукти, яйца и риба – строгият пост допуска само храна от растителен произход. От следващия ден след нея – понеделник – започва същинският Пост, който приключва на Великден.
Съвсем скоро ще настъпи времето за постите, тази година Великите пости започват от 20 февруари, където през първата седмица се ограничаваме само от месо.
През втората, настъпва строгият пост.  В тези дни вярващите ядат само сурови плодове и неготвена храна. През останалите дни поста продължава само с олио.

z001

z002

Ралица Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *