За мен е чест да ви представя млада, креативна, амбициозна и талантлива дама с голямо сърце и важна кауза.

Тя е Анелия Калчева – Ани, поддържа активно социалните медии и уебсайта си, които са насочени към здравословния начин на живот. Нейното мото е #ЗдравословнотоЕвкусно.
Обича пътешествията, фотографията и приготвянето на храна.
Ани е много позитивна, откровена и лъчезарна, въпреки трудностите срещу, които се изправя – преминава през различни крайности в хранителните си навици и претърпява операция на щитовидната жлеза. Не спестява нищо на близките и последователи си.
Силно мотивирана да продължи напред, тя събира сили и разказва своята история публично, след като аз изгледах видеата й – искрено се възхищавам на смелостта й!
Нейната основна цел обаче, е да събуди хората към осъзнат и информиран начин на живот, чрез здравословното хранене.

А ето и как протече нашият разговор.

Какво е Healthylicious и как се зароди идеята да започнеш?

Healthylicious е платформа, в която си говорим за здравословното хранене и живот, баланса между съзнанието и храната, чувствата, емоциите и всичко, което ни обгражда и ни кара да сме по-добрата своя версия. 
Идеята се зароди напълно естествено. Никога не е била крайна цел, а по-скоро кауза.
След като заживях сама в чужбина, се наложи да започна да готвя. В началото комбинациите бяха доста абсурдни. Вниманието ми към храната всъщност се появи след различни диети и вниманиачаване в какво купувам и ям. Не беше особено добър период психически, но пък чрез един университетски проект, открих банановите палачинки и те се превърнаха в ежедневна закуска за няколко години. Това постави основите на здравословното хранене. В последствие се превърна в начин на живот. Вкусът ми се промени и имах нужда от истинска и качествена храна. 
Впоследствие, покрай друг проект, започнах да снимам повече и разбрах, че ми доставя удоволствие – да създавам рецепти, да аранжирам и снимам храната и да я превръщам в нещо естетически красиво. Чувствам се изпълнена, прави ме щастлива и ме вдъхновява ежедневно.

Има ли събитие, което те промени?

Има различни етапи в живота ми – всеки от които ме е научил на нещо и променил. Имала съм периоди на ограничения, диети, крайности като анорексия и орторексия. Всичко това е част от пътя и това, което съм аз в момента. Всяка година има нещо различно, което ни се случва и ни променя по един или друг начин. 

Спомняш ли си коя беше първата здравословна рецепта, която приготви сама?

Беше един чия пудинг с кокосово мляко и топинг от годжи-бери, а след това многобройните варианти на бананови палачинки. Рецептите са все още в сайта ми! 

Какво означава за теб споделянето на лични проблеми и преживявания?

Това е една от най-големите ми каузи – вярвам, че чрез това помагам и на другите, и на себе си. Споделянето прави душата ни по-силна. Виждам го и от двете страни – като човек, който споделя, знам, че това да „изкарам“ тази емоция от себе си, ми помага.
А като човек, който търси такава информация и е преминал през различни неща, знам, че това да четеш подобни истории те кара да не се чувстваш сам и да знаеш, че има изход. И че всичко накрая се нарежда и си има някаква цел и причина. 

Учиш за хранителен терапевт в САЩ – какво прави хранителният терапевт и до къде мечтаеш да стигнеш?

Това е приключение, в което се впуснах миналата година и е едно от най-добрите ми решения. Това, което изучавам, се нарича Nutritional Therapy Practitioner и всъщност се базира на холистичния подход. Не става дума за диетолог или някой, който да изготвя режими. А за човек, който гледа на тялото като едно цяло. Когато се срещнеш с даден човек, който има проблем, не лекуваш само симптома, а гледаш как работят всички системи в тялото, защото всичко е свързано. 
Това обучение не ми дава правото да давам медицински съвети или да изписвам лекарства, а по-скоро да правя консултации. Целта ми е да съм полезна – да мога да помагам на хората да открият проблема си и да видят нещата от друга призма. Понякога може имаме проблеми със стомаха, а проблемът да е подут зъб например. 
Хранителната терапия е цялостен подход, който е част от нутрициологията (наука за храненето) и е нещо, което ще променя бъдещето! 

Какъв е първият съвет, който би дала на човек с хранителни проблеми?

Да признае пред себе си, че нещо не е наред. Да сподели, да говори и да се попита „от какво бягам?“ и „какво искам да контролирам?“. Да знаеш, че да потърсиш помощ от професионалист не е срамно или страшно, а напротив – изключително полезно! 

Как да се откажем от вредните хранителни навици – кои са първите стъпки?

Да знаем защо го правим – аз съм много против крайната цел да е просто отслабване или нещо временно. В крайна сметка целта е да сме здрави и да се чувстваме добре, а не да отслабнем с 5 кг за една седмица. Също така да не губим баланса – здравословното хранене не означава, че трябва да ядем винаги био или скучна храна, напротив – здравословното е именно в баланса – да не ни е страх и да не изпитваме вина, ако сме яли нещо друго от обичайната си храна, почерпили сме се или сме били навън. 
Да правим нещата бавно и с желание – няма нужда от днес за утре да променим всичко, просто защото това обикновено не работи и после се връщаме с пълна сила назад. 
Малки стъпки, като дори пиенето на повече вода, помагат изключително много. 

Коя книга за здравословен начин на живот би препоръчала? 

  • Истинската храна – Марк Хаймън
  • Генът IFS – Инес Субашка
  • #КажиНеНаГлада – Инес Субашка
  • В търсене на истината за храната и здравето – Надя Петрова

След „Пътеводител за здравословно пазаруване“ – планираш ли следваща книга?

Пътеводител за здравословното пазаруване“ е кратка електронна книга, която създадох именно с идеята да има нещо като „първи стъпки“, когато решим да се храним по-здравословно. Преди 2 месеца създадох и коледна книга с рецепти. Надявам се догодина да успея да ги видя и в хартиен вариант. А за момента ще кажа, че планирам още доста такива неща – със сигурност повече в онлайн вариант, но се надявам да имам възможност да ги видя и на хартия! 

Трудно ли е да се поддържат социалните ти мрежи и уебсайта?

За мен не е толкова трудно като действия (тоест като технически познания, писане на статии, обработване на снимки и т.н.), но е по-скоро трудоемко. Това е нещо, което обичам много, но е факт, че отнема време и понякога искам да имам повече, за да мога да осъществя всичките си идеи. Нооо винаги си напомням – с малки стъпки! Не е нужно утре да се събудя и да съм направила всичко, което ми е в глава. Понякога идеите престояват, а след това се осъществяват още по-добре 🙂 

Планираш ли live приготвяне на храна, успоредно с последователи в инстаграм профила си?

Миналата година, по време на карантината заради Covid правих такива live включвания доста често и определено бяха успешни – трябва пак да подновя тази практика – определено е нещо много приятно.

Скъпо ли е да се храним здравословно?

Не! Аз не съм привърженик на храните на прах, суперхраните, сами био миксове, фиксове и т.н. Вярвам в семплата и истинска храна. Можем да се храним здравословно напълно бюджетно. Здравословното не означава всеки ден да ядем авокадо, а по-скоро означава чиста, сезонна, истинска и качествена храна. За момента смятам, че най-голям разход са именно пасищно отглежданите животни – месо, яйца, риба, тъй като все още в България не е много разпространено и са доста скъпи, но пък точно в този аспект много държа на качеството и не правя компромис. Вкъщи винаги имаме качествени продукти. Но разбира се, не изпадам и в пълна крайност – когато на Коледа съм на гости има сарми, приготвени с месо, което не е пасищно, това няма да ми попречи да ям. Както споменах – важен е балансът, тъй като крайностите ни вредят повече от всяка „вредна храна“. 

Кои 3 неща трябва да да вкараме още днес в менюто си и кои 3 – да изкараме?

Заложете на:
– възможно най-много сезонни и разнообразни зеленчуци
– качествени източници на мазнини
– риба, пасищно отгледано месо и месо от органи (черният дроб е възхитителна храна!)

Избягеайте:
– пакетирани храни със съставки, които не са ни познати
– рафинираните мазнини като олио, рапично и палмово масло
– газирани напитки като диетична Кока-Кола

Как протича един твой ден?

Най-често денят ми минава в готвене, работа на компютъра, снимане, писане, учене, разходка в Морската градина във Варна, посещения на часове по въздушна йога, четене и още много – всеки ден е различен. 

Върху какво работиш сега?

В момента завършвам обучението си като хранителен терапевт, работих върху последната ми абонаментна кутия за 8-ми март, тъй като от година създавам тематични цветни кутии, пълни със здравословни продукти. Съвместния ни проект с Nutrio Bar, където се предлага мой десерт и нямам търпение да започна да работя по новите проекти, които имам като идея.

Последния месец си бях дала почивка, тъй като претърпях операция и реших, че е важно да отделя това време, за да си почина.

Какви бяха мечтите/целите ти преди 3 години, осъществиха ли се?

Преди 3 години завършвах последната година от обучението си в Шотландия. Тогава нямах никаква идея какво точно искам да правя и много се радвам, че след това поех по различен път – заминах за Италия, за да уча магистратура, което беше една невероятна година. А след това реших, че освен с Медия, фотография и графичен дизайн, искам да се занимавам и с храната и всъщност да развия платформата Healthylicious.

Тогава не знаех точно какво искам да правя, но всяка малка цел, която съм си поставила за този период се е осъществила. Разбира се, имам и големи цели, които вярвам, че в бъдеще също ще се случат.

Какво те вдъхновява да започваш деня си?

Разнообразието на всеки един ден! На това да създавам, да съм себе си, да споделям! Стремя се да се събуждам с желание и усмивка, защото дълго време не харесвах себе си, тялото си и живота, но осъзнах, че всичко е в мен и в нагласата ми. Когато промених тази нагласа, нещата поеха по съвсем различен път.

Кои са твоите съвети за опазване на околната среда?

Отново – с малки стъпки към по-доброто!
– Да използваме торби за пазаруване от плат (в сайта си имам прекрасни торби с надпис Здравословното Е Вкусно).
– Да си вземем бамбукова чаша за кафе/чай
– Да събираме боклук разделно,
– Да използваме метални или стъклени сламки и т.н.
Тоест максимално да заменим пластмасата с други материали. Да вървим и да се движим повече, да сме по-близо до природата.

Един съвет към неуверените хора?

Животът е хубав, само трябва да повярваш! Никога не е късно да започнеш и да промениш нещо! Всеки човек е способен и прекрасен, само трябва да опита. Да си по-мил със себе си е най-доброто, което можеш да направиш. Защото си всеки ден и всяка секунда със себе си – няма как да избягаш 🙂

Благодаря на Ани за пълноценния разговор!

Контакти с Ани:

WebSite: healthylicious.bg
Facebook: healthylicious.heaven
Instagram: healthylicious
Youtube: healthylicious

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *